דף הבית » בדיקת דירה » בדק בית דירה מקבלן
בדק בית דירה מקבלן

בדק בית דירה מקבלן

מזל טוב! רכשתם דירה חדשה כשאתם סמוכים ובטוחים בקבלן שממנו אתם רוכשים את הדירה, אך האם ביצעתם קודם לכן בדק בית דירה מקבלן ? חברת שטופמכר – חברה שעוסקת בתחום ביקורת מבנים תבדוק עבורכם את איכות הדירה על מנת להבטיח שהדירה החדשה שרכשתם, חסרת ליקויים ובטוחה למגורים.

אנשים רבים בטוחים שדירה חדשה ישירות מהקבלן תצביע על דירה בטיחותית שאין בה ליקויים והיא חסינה מכל פגע, שכן היא חדשה, אולם הנכון הוא שגם דירה חדשה חייבת להיבדק היטב מפני ליקויי בנייה! מקרים רבים הראו שאנשים שרכשו דירות חדשות ישירות מהקבלן, מצאו באותם הדירות ליקויים רבים שסיכנו את ביטחונם והם לא היו מודעים להם כלל. ברור הרי שאתם לא תדעו היכן ואיך לבדוק ליקויים על מנת לשלול אותם – עבור זה יש חברת ביקורת מבנים שזה תפקידה ותחום מומחיותה.

מה בודקת חברה לבדיקת דירה?

חלק ניכר ממה שתבדוק חברה לביקורת מבנים ודירות, הם מכלול של ליקויי בניה נפוצים כגון: נזילות ורטיבות, ליקויים בשלד המבנה, ריצוף רעוע, סדקים בטיח הקירות ובתקרה, חלונות שאינם בנויים בהתאם לתקן ועוד מגוון של הפתעות שעשויות להתגלות בדירה חדשה. כמו כן, איטום הרמטי של הדירה הוא אלמנט חשוב ביותר ואם יש בו פגם, אתם כנראה תגלו אותו כבר בגשם הראשון, שכן המים יחדרו ויגרמו לבעיית רטיבות בקירות המבנה והתקרה.

מדוע זה קורה בדירה חדשה?

אנשים רבים ישאלו הכיצד יש ליקויים בדירה חדשה, שכן היא רק נבנתה ועם כל החידושים והטכנולוגיה – מדוע עדיין אנו עלולים למצוא בה ליקויים? המציאות מראה שיחד עם כל המקצועיות והתפתחות ענף הבניה, קבלנים רבים עדיין יתפתו להוזיל את עלויות הבניה וירכשו חומרי גלם זולים ביותר, יעסיקו לא פעם אנשי מקצוע שאינם מוכשרים דיו, שיכולים לגרום לתקלות רבות ומצב כזה יכול להיות מנת חלקם של כולם, לא רק בבניינים רגילים, אלא ניתן למצוא את זה גם בבניין חדש ויוקרתי שנחשב בניין לדיירים מסטטוס גבוה, לכן אף אחד לא חסין פני ליקויים במבנה ובדיקה של דירה בטרם היא נרכשת תהייה המלצה גורפת לכולם!

ליקויים שנמצאים בבדיקת בדק בית לדירה חדשה מקבלן

רכישת דירה חדשה תהיה אולי ההשקעה הגדולה ביותר שאדם יעשה במהלך חייו וחשוב שהרכישה שתעשה תהיה שקולה ואחראית ושכספו לא ילך לטמיון או במקרה הזה, לשיפוצים נרחבים.

יש לא מעט ליקויים שניתן לזהות אותם לעומת ליקויים גדולים שאותם לעיתים לא נצליח לזהות, אולם אלה יכולים להיות מסוכנים ביותר.

אומנם רכשתם את הדירה מקבלן והמחשבה הטבעית שכל ליקוי שתמצאו הקבלן הוא זה שאחראי לכך, בדרך כלל זה נכון, אך חשוב לזכור שיכולים להיות עוד סיבות לפגמים או ליקויים.

במידה והדירה ממוקמת בשכונה חדשה, או שכונה שעברה לאחרונה שיפוץ של הרשות המקומית או העירייה, לאחר בדיקות שנערכו לאורך השנים, אובחן כי יש ליקויים גם מהאזור של תכנון הרשות והעבודה כמו: המצאת טרנספורמטור חשמלי בעל קרינה שהוא מסרטן הוא נמצא בסמוך לחלון של הדיירים, הזנה של לחץ מים שלא תואמת את מערכת המים של המבנה, ארונות של חברות כמו חברת בזק או הוט בעלי רעש גבוה שמפרים את השקט וגורמים לרעש סביבתי רב ועוד.

לכן, חשוב שתכירו בזכות שלכם לבצע בדק בית לדירה חדשה מקבלן וזאת תעשו בצורה קפדנית ויסודית בסיוע של חברת שטופמכר שתוודא שכל הבטחות הקבלן אכן יושמו ובמידה ונמצאו ליקויים יהיה עליו לתקן אותם עוד בטרם תרכשו את הדירה.

לצפייה בחוות דעת לדוגמא

חוק המכר קובע תקופת בדק, שמתחילה עם העברת דירה חדשה מהקבלן שבנה אותה לידי הרוכשים. במסגרת תקופת הבדק על הקבלן מוטלת האחריות לתקן כל ליקוי בנייה שמתגלה בדירה, או לפצות את הרוכשים בגין ליקוי שאינו ניתן לתיקון. הדרך הטובה ביותר לממש את אחריות הקבלן על ליקויי בנייה שונים היא לאתר ולהוכיח אותם באמצעות בדיקה מקצועית הנקראת "בדק בית", ומומלץ לכל רוכש או רוכשת דירה חדשה מקבלן להזמין ולבצע אותה מוקדם ככל האפשר.

"בדק בית" היא בדיקה מקיפה, הנערכת על ידי בעל מקצוע מורשה ומטרתה לאתר ליקויים ואי התאמות בבנייה לאחר שהסתיימה. הבודק בוחן ביסודיות את המערכות והתשתיות של הדירה, עד לפרטים הקטנים ביותר, כולל פרטים אסתטיים כמו הבדלים דקים בגוון הצבע של הקירות השונים ושיפועים לא מדויקים של הרצפה. הוא מוודא שהמבנה עומד בכל תקני התכנון והבניה הקבועים בחוק, ובדירה חדשה מקבלן, שהמבנה מתאים למפרט הבנייה שהובטח מראש על ידי הקבלן.

במסגרת בדק בית נבדקים הדברים הבאים:

  • תכניות הבנייה וההתאמה של כמויות חומרי הבניין וטיבם לפי המפרט של הקבלן
  • השלד, הגג, הקירות (פנימיים וחיצוניים) והריצוף
  • חלונות ודלתות
  • אינסטלציה, לחץ מים וכלים סניטריים
  • איטום, רטיבות ונזילות
  • עבודות נגרות, מסגרות, אלומיניום, גבס וחיפויים
  • פיתוח שטחים, חצר וחניה
  • חשמל (בדיקה חלקית בהתאם למותר למהנדס בניין)
  • הכנות מיזוג והסקה

לאחר הבדיקה תקבלו דוח חתום עם הצהרת מומחה. הדוח יפרט את הליקויים ואי-ההתאמות בהתייחס לתקן הבניה הישראלי, את הדרכים לתיקון הבעיות ואומדן של עלויות התיקון.

רוכשי דירות רבים מורגלים מהקבלנים למושג "שנת בדק". שנת בדק הינה הגדרה לביצוע תיקונים של ליקוי בניה במהלך השנה הראשונה לאחר מסירת הדירה לדיירים. בפועל, חשוב לדעת שעל פי חוק מכר קיימות שנות בדק נוספות, מעבר לשנת הבדק הראשונה, ומשך כל תקופת בדק נקבע בהתאם לסוג הליקוי.

תקופת הבדק על ליקויים במסגרות ובנגרות (כולל אלומיניום ופלסטיק), בריצוף ובחיפוי בפנים עומדת על שנתיים. על ליקויים בפיתוח החצר (כמו, ריצוף, גדרות, תאורה וניקוז), בחניות, במדרכות ובשבילים, וליקויים במערכת הבידוד התרמי ובידוד המים יש תקופת בדק של 3 שנים. משך תקופת הבדק על בעיות בצנרת המים והביוב, מערכת ההסקה, המרזבים ובעיות איטום עומד על 4 שנים. על ליקויים משמעותיים, כמו סדקים הגדולים מ-1.5 מ״מ, יש תקופת בדק בת 6 שנים, ועל ליקויי בנייה הכוללים בעיות בחיפוי החוץ, כולל התנתקות, התקלפות והתפוררות החיפוי, משך תקופת הבדק עומד על 7 שנים.

לכל קטגוריה של שנות בדק בגין ליקויי בנייה, יש להוסיף 3 שנות אחריות, בנוסף לשנות בדק. כלומר, 3 השנים של תקופת האחריות מתחילות עם תום תקופת הבדק. ההבדל בין שנות בדק לבין תקופת אחריות הינו בחובת ההוכחה. בשנות הבדק, חובת ההוכחה שהכשל בליקוי לא נגרם מעבודתו, ולכן לא הוא צריך לתקן אותו, היא על הקבלן. בתקופת האחריות (3 השנים הנוספות על תקופת הבדק), לעומת זאת, חובת ההוכחה שהליקוי נבע מכשל של הקבלן היא על הדייר.

בוודאי! על אף שמרבית הבעיות בבניין תלויות באיכות העבודה ובחומרים שבאחריות הקבלן, ישנן בעיות תשתית שונות שקשורות ברשות המקומית. למשל, לחץ מים נמוך במערכת העירונית או רעשים מארונות בזק והוט. כל אלה צריכים להיות מטופלים על ידי העירייה או המועצה המקומית וניתן לאתר אותם ולהצדיק את חובת הרשות המקומית לטפל בהם באמצעות בדק הבית, שמיועד גם לאיתור בעיות כאלו.

חשוב לבצע את בדק הבית של דירה חדשה מקבלן מוקדם ככל האפשר, ומוטב לעשות זאת כבר בזמן פרוטוקול המסירה הראשוני. כלומר, בעת הסיור הראשוני של הצגת הדירה, המתרחש מספר שבועות לפני מסירתה לרוכשים. בתקופה זו לקבלן יש עדיין מוטיבציה גבוהה יותר, וכן יכולת רבה יותר לתקן ליקויים שיתגלו במהירות רבה, ולפני שתיכנסו להתגורר בדירה. הוא מחזיק עובדים וציוד באתר, עלויות התיקון נמוכות יותר משמעותית עבורו, ויש לו יותר כוח מיקוח מול קבלני המשנה שלו.

תארו לכם שרכשתם דירה מקבלן, קיבלתם מפתחות ועברתם לגור בה. את המעבר עשיתם בקיץ, כשהילדים בחופש, מזג האוויר נוח ואתם פנויים יותר. הגיע החורף הראשון ועם הגשמים אתם מגלים שהתקרה מתמלאת כתמי רטיבות. וזה קורה אחרי שכבר התרגזתם על שלוליות המים במקלחת בגלל שהשיפוע לא מספיק או על סדק שנפער בקיר. לא נעים בכלל.

זיכרו שבכל מבנה חדש, לא רק בדירות זולות, אלא גם בבנייני יוקרה, הקבלן עשוי להתפתות להוזיל עלויות באמצעות חומרים פחות איכותיים ועובדים פחות מיומנים. בדק בית הוא כלי שמאפשר לאתר ליקויים בטיחותיים, תפקודיים ואסתטיים כאלה לפני שהם מתגלים בפועל, לאחר שכבר עברתם לגור בדירה, והופכים למטרד. על בסיס בדק הבית ניתן לדרוש מהקבלן ומהרשות המקומית לתקן את מה שבאחריותם ולתבוע אותם לעשות זאת או לדרוש פיצוי כספי אם הם מסרבים.

האחריות של הקבלן תקפה לכל תקופות האחריות השונות שצוינו קודם, והזכויות שלכם עומדות ויציבות גם לאחר המסירה, וגם אם התעכבתם בביצוע בדק הבית. לכן, אם לא ביצעתם בדק בית לפני מסירת הדירה, או אחריה, רצוי לבצע אותו במועד המוקדם ביותר שמתאפשר לכם.

דילוג לתוכן